De huidige Covid-19 crisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk de rol van groen in onze steden is. Parken en privé tuinen zorgen voor ademruimte, ontspanning en rust. Groen in de stad draagt ook bij tot de verbetering van de luchtkwaliteit, zorgt voor afkoeling op warme zomerdagen en vermindert het risico op overstroming bij zware neerslag.
In dit project ga je samen met je leerlingen aan de slag met satellietdata. Met je klas doorloop je stap voor stap de basisprincipes van teledetectie. Met behulp van QGIS breng je het groen in je stad in kaart en analyseer je de groenvoorziening in verschillende wijken.
In deze module ontdekken de leerlingen het beroep van landmeter. Ze gaan in groepjes aan de slag met topografische toestellen waarmee gebouwen en wegen
opmeten. Deze ingemeten punten worden op papier uitgezet om zo een kaart te maken. Na het controleren van de gemeten punten worden deze met behulp van GPS gekoppeld aan een referentiekaart. Dit laat de leerlingen toe de nauwkeurigheid van hun metingen na te gaan.
Het doel van deze module is een 3D-model van het schoolgebouw te maken op basis van foto’s die de leerlingen zelf maken. Dit doen ze aan de hand van de principes die gebruikt worden bij het maken van een hoogtemodel op basis van luchtfoto’s (luchtfotogrammetrie).
Satellietbeelden zijn een alledaags gegeven geworden. Ze duiken regelmatig op in de actualiteit om de toestand van het milieu te belichten en iedereen is er tegenwoordig vertrouwd mee via populaire toepassingen als Google Earth.
Maar hoe kan je uit satellietbeelden nuttige informatie halen?